Wat kost een traprenovatie?

Het laten uitvoeren van een traprenovatie is meestal veel goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe trap. Toch kunnen de kosten flink uiteenlopen. Dat komt onder andere door verschillen in materiaal, afwerking, vorm en hoogte/aantal treden. Toch is renovatie een aantrekkelijkere optie dan een nieuwe trap: niet alleen is het goedkoper, ook duurt de uitvoering meestal korter.

Renoveren versus nieuwe trap

De plaatsing van een nieuwe trap duurt bijna altijd 2 dagen, of het om nu een recht model gaat, of om een gedraaid. Een renovatie is bijna altijd in 1 dag klaar. U kunt in onderstaande tabel een schatting van de totaalprijzen zien voor een nieuwe trap tegenover een renovatie:

Soort trap Nieuw Renovatie
Recht €3.000 €1.000
Gedraaid, 1 kwart €3.850 €1.600
Gedraaid, 2 kwarten €4.700 €2.000

De kosten van een traprenovatie

Bovenstaande kosten zijn uitsluitend bedoeld als een indicatie. Voor de uiteindelijke prijs van het renoveren spelen de volgende factoren een bepalende rol:

  • materiaal
  • afwerking
  • aantal treden (hoogte)

Daarnaast is het van belang of de trap open of gesloten is. Beide soorten hebben hun voors en tegens.

Tip: Bekijk voor de mogelijkheden voor traprenovatie de website van Van der Kolk BV in Rotterdam. Hier treft u een duidelijk overzicht van de diverse materialen en prijzen.

Renoveren van een open model

De treden van open trappen zijn rondom zichtbaar. Dat ziet er mooi uit, maar dat betekent ook dat bij renovatie de gehele trede, boven en onder, aangepakt moet worden. Er is dus meer materiaal voor nodig en meer werk. Gedraaide, open trappen zien we vaak als vrijstaande trappen in een (woon)kamer en zijn een fraai onderdeel van het interieur.

Gesloten trap

Een gesloten trap zie je vaak als daaronder een andere ruimte, zoals een berghok, zit. De meeste gesloten trappen zijn niet zo interieurbepalend als een open trap. Bovendien is er minder materiaal nodig, en minder werk, omdat alleen de boven- en voorkant trede en stootbord bekleed hoeft te worden. Daardoor zijn de renovatiekosten vaak lager.

Afwerken: zelf doen?

De afwerking van een trap bepaalt in sterke mate hoeveel het renoveren moet kosten. Schilderen en het vervangen van eenvoudige vloerbedekking kunt u misschien net zo goed zelf doen, om kosten uit te sparen. Maar het aanbrengen van High Pressure Laminate (HPL), laminaat of speciale materialen, zoals glas of staal, is wel een klus voor de vakman.

Voordelen van een vakman

De kosten voor het laten doen van een traprenovatie gaan niet alleen maar in de arbeid zitten. Een goede vakman is meestal binnen een dag wel klaar. Maar de meerwaarde is dat een specialist toegang heeft tot kwalitatief betere materialen dan die u bij de bouwmarkt vindt. Natuurlijk kan een vakman ook een beter resultaat bereiken dan uzelf, zeker met ingewikkeldere trappen en materialen.

Extra opties en kosten

Een traprenovatie hoeft niet alleen te bestaan uit nieuwe bekleding van de trap zelf. Desgewenst kunt u de trap van een nieuwe leuning laten voorzien, of verlichting laten inbouwen. Als dit erbij komt of al in de treden ingebouwd was, kan dit de klus ingewikkelder maken, en daardoor gaat de prijs wel omhoog.

Laat uw trap door een vakman renoveren

Het moge duidelijk zijn dat er veel voordelen zijn verbonden aan het professioneel laten uitvoeren van een traprenovatie. Het scheelt geld met een nieuwe trap plaatsen, het werk wordt kundig uitgevoerd met hoogwaardige materialen, en het resultaat ziet er netjes uit. Kies altijd een goede vakman om het werk uit te voeren, het liefst een met een branchespecifiek keurmerk. Zo bent u verzekerd van kwaliteit.